Weingut Egon Müller
De wijnen van Egon Müller zijn wereldwijd een begrip. De legendarische reputatie van dit wijngoed is vooral gebaseerd op zijn edelzoete wijnen. Deze bezitten een ongekend bewaarpotentieel. Legendarische wijnen met wereldfaam.
Wijngaardbezittingen
Het totale wijngaardbezit omvat 8 hectare, waarvan 7 hectare bezittingen in Scharzhof. De beroemde wijngaard, Wiltinger Braune Kupp is geheel in handen van Egon Müller. De hiervan afkomstige wijnen dragen de naam `Le Gallais.`
De wijnen van Egon Müller-Scharzhof zijn zo gewild dat deze jaarlijks op de wijnveiling in Trier recordprijzen opbrengen.
De keldermeester en het wijnmaken
Het wijnmaken op Scharzhof is erg traditioneel en minimalistisch, d.w.z. dat de kwaliteit voor 100% ontstaat in de wijngaard. In de kelder wordt er dan ook minimaal ingegrepen, zodat het terroir tot volle expressie kan komen. De filosofie van Egon Müller is nog altijd een klinkende waarheid: de kwaliteit ontstaat in de wijngaard en waardoor de fijnste wijnen worden gecreëerd.
Grondleggers voor de topwijnen
In een noordelijke klimaat valt of staat de kwaliteit bij het weer. Het is moeilijk om elk jaar weer een patroon te ontdekken. Elk jaar kent zijn eigen grillen. De basis ligt echter vast:
- oude stokken waarvan sommige teruggaan naar de 19e eeuw
- lage opbrengsten, nooit meer dan 30 hl per ha
- intensief ploegen, ongeveer 6 keer per jaar
- een zeer gering gebruik van chemicaliën
Men is zeer aanhanger van de oude 'Natuurwijn' filosofie die jammer genoeg overging met de nieuwe wijnwetten van 1971. In het ideale plaatje voegen we niets toe aan de wijn dan alleen sulfiet. Een wijn die voldoende rijpheid heeft is een groter goed dat een nog mooiere wijn te krijgen door chaptalisatie! Het gehele management ten behoeve van de wijngaard is op dit doel geënt. De druiven moeten zo optimaal mogelijk en zo vroeg mogelijk rijp zijn waarbij alles zo zorgvuldig mogelijk naar de kelder wordt gebracht. Uiteraard worden alle druiven handmatig geoogst. In 750 kilo vaten worden ze daarna naar het wijngoed gebracht. Afhankelijk van de druiven beslist de keldermeester of de druiven eerst worden gekneusd of direct worden geperst.
De vinificatie
Nadat de geperste sap 24 uur heeft gerust wordt deze in stale tanks gedaan. Waarna fermentatie volgt. In veel gevallen stopt de fermentatie ver voordat de wijnen volledig droog zijn en het is zelfs zeldzaam dat een ton al zijn suiker fermenteert. Vervolgens proeft men welke zoetheid de wijnen heeft en welke te zoet of te droog is.
Na de gisting worden de wijnen in maart of april gefilterd. Bij de botteling wordt gekeken naar welke vaten bij elkaar worden gevoegd of juist apart worden gehouden. Hierna kan het feest beginnen! Het openen van een fles!!!
Azienda Giuseppe Quintarelli
Need we say more? Quintarelli is met recht één van de iconen van de Italiaanse wijnbouw.
Al jaren aan de absolute top. Alles is hier simpelweg goed en de wijnen worden gemaakt met een betoverende eenvoud en verfijning die in de wijnwereld uniek te noemen is.
Helaas is er weinig beschikbaar en daarom worden de wijnen uitsluitend op voorintekening verkocht.
Wist u dat voor 1966 men in demijohn hun wijn verkocht? De oudste fles bekend komt uit 1966!
De labels werden voorheen allemaal handgeschreven door de eigenaar van de 12 Apostoli een restaurant in Verona, daarna heeft één van de dochters van Giuseppe dit overgenomen.
Groot formaat kan in overleg worden afgevuld in 3 liter vanaf de Valpolicella!
Chateau Palmer Blanc
Château Palmer in Margaux, Médoc, is een gerenommeerde wijngaard die in de Bordeaux-classificatie van 1855 als derde cru werd geclassificeerd. Het behoort consequent tot de beste wijnen uit de regio. In tegenstelling tot typische Médoc-cuvées combineert Château Palmer Merlot en Cabernet Sauvignon met een vleugje Petit Verdot voor een vlezige en royale structuur. Het kan jong worden gedronken en is ook geschikt voor lange rijping.
Het eigendom van Château Palmer in het begin van de 20e eeuw ging gepaard met de productie van witte wijn voor hun privé gebruik. Deze traditie bleef bestaan tot eind jaren dertig en eindigde met het uitbreken van de oorlog. Eind jaren negentig werd er in de kelders van de wijnmakerij een opmerkelijke ontdekking gedaan: twee flessen Vin Blanc de Palmer uit 1925. Geïnspireerd door deze herontdekking werden tot begin jaren 2000 de Muscadelle-, Sauvignon Gris- en Loset-wijnstokken opnieuw geïntroduceerd. Vin Blanc de Palmer werd zo in 2007 herboren. Zeer lage opbrengst en uitsluitend beschikbaar voor restaurants met een zeer fijne wijnkaart.
Chateau Tertre Roteboeuf
Tertre Rôteboeuf behoort toe aan icoon François Mitjavile, wijnmakers zoals hem zouden er meer moeten zijn. Het terroir, gelegen op de top van St. Emilion, nabij Troplong Mondot in St. Laurent de Combes, is uniek. Een gedeelte ervan is echte kalkrots, waar de wijnstok een zeer goede bron van water vindt en die een zekere mineraliteit geeft. Daarnaast is er de expositie in volle zon en de zeer kleine oppervlakte (5,75ha). Ook wacht hij meestal tot de druiven extreem rijp zijn en de pitten de smaak hebben van gebrande koffie. Op dat moment oogst hij, als de pel van de druif zeer fragiel is geworden. De technieken die hij gebruikt zijn zeer eenvoudig, maar het fruit is van een ongelooflijk goede kwaliteit.
Hij behandelt de wijngaard als een postzegeltuin.
Tertre Rôteboeuf is een ware cultwijn geworden waar door liefhebbers wereldwijd naar wordt gezocht.
Roc de Cambes
François Mitjavile is hier de eigenaar. Hij is volgens mij een filosoof die zijn eigen weg volgt en erin slaagt een zeer eigen stijl te ontwikkelen, zonder daarbij de meest complexe technieken te gebruiken. Zijn motto: 'Mijn manier van werken en techniek zijn niet ingewikkeld, maar de kwaliteit van mijn fruit is buitengewoon'. Feit is dat de prijs van zijn wijn in deze appelatie een beetje buitengewoon is maar toch is deze wijn, voor liefhebbers van Bordeaux wijn, één van de meest gezochte wereldwijd dankzij de speciale en unieke stijl.
Domaine de Cambes
Alweer een klassewijn van de superwijnmaker François Mitjavile. Deze cuve komt van het terroir vlak voor Roc des Cambes, de vlakte waar geen appelatie 'Côtes de Bourg' is. Zoals gewoonlijk trekt Franois Mitjavile zich hier niets van aan en vinifieert hij hier op zijn eigen wijze een topwijn onder de simpele appelatie 'Bordeaux Supérieur'. Ook hier de extreem rijpe stijl, hij laat het fruit rijpen tot het als het ware kraakt in de mond en tot de pitten de zachte smaak hebben van een goede koffie of sigaar. In deze toestand zijn de bessen wel heel fragiel, vandaar de voorzichtige manuele, en dus dure oogst, om intact fruit binnen te halen. Het resultaat is verrassend en in blinde proeverijen zou deze wijn zeker boven massa's grote St. Emilions uitkomen.
L'Aurage
Dit is een wijn die gevinifieerd wordt door Louis Mitjavile, zoon van François Mitjavile. Op de vraag of de zoon de stijl van zijn vader volgt, antwoordde de vader: 'Hij waardeert mijn stijl, hij werkt volgens mijn principes van souplesse, zeer grote kwaliteit van het fruit en volgens de ideeën van evolutie van smaken, maar toch laat ik hem vrij, want een zoon heeft er nood aan zijn vader te verdringen.' Hoe dan ook, feit is dat deze wijn zeer complex en uitermate rijp en mooi is en uw aandacht zeker verdient! Een château om in de toekomst in de gaten te houden!
Weingut Unterlind
Veronika en Heiner zijn beiden werkzaam voor Egon Müller en in december 2019 gestart met het Unterlind-project. Op dat moment konden ze 3 kleine percelen, allemaal in de apotheek Trittenheim, huren van de zus van Heiner en haar schoonvader. Ze hebben dapper de stap gezet en zijn begonnen met de jaargang 2020.
Een jaar later, toen Heiners vader met pensioen ging, moest hij een deel van zijn wijngaarden opgeven. Veronika en Heiner wilden echter absoluut niet dat deze prachtige percelen verkocht of verhuurd zouden worden, dus besloten zij ze over te nemen. Unterlind beheert nu in totaal 1,8 hectare in Trittenheim, Brauneberg en Leiwen.
Heiner gelooft in een gezonde en duurzame bodembewerking. Daarom begonnen ze onmiddellijk de harde grond te ploegen met oude ploegen die al lang niet meer gebruikt waren, om het gebruik van herbiciden te vermijden. Gewasbeschermingsmiddelen worden alleen gebruikt als het absoluut noodzakelijk is.
In de kelder blijft het minimalistisch omdat ze gebruik maken van de ruimte die Heiners vader ter beschikking stelt. De gisting vindt momenteel plaats in stalen tanks, maar ze staan open voor de mogelijkheid om oude traditionele Fuder-vaten te kopen als de gelegenheid zich voordoet.
Hun huidige focus ligt op de klassieke Prädikat-wijn, waar ze dol op zijn omdat deze het beste de stijl van de regio weerspiegelt. Voor hen zijn kwaliteitswijnen uniek in de wereld en moeten daarom behouden en benadrukt worden. In jaren die ook ideaal zijn voor droge wijnen gaan ze het zeker proberen.
Sinds de start in 2019 hebben Veronika en Heiner veel uitdagingen overwonnen en zijn ze gegroeid. Ze hebben hun wijngaarden uitgebreid en vertrouwen op duurzame grondbewerking en de bescherming van de unieke kwaliteitswijnen uit hun regio. Een domein om de komende jaren in de gaten te houden!
Weingut Kai Schätzel
Pas in 2008 nam Kai het verwaarloosde wijndomein van zijn ouders over. Volledig autodidactisch stortte hij zich op het wijn maken. En niet zonder resultaat. Inmiddels VDP lid, de grootste stijger ooit in de Gault Millau én alle wijnen zijn al verkocht voordat ze gemaakt zijn...
Kai werkt volledig biodynamisch waardoor de opbrengst in volume weliswaar is gekrompen, maar de druiven zóveel meer concentratie, smaak en body hebben gekregen.... Alle druiven worden met de voet/ rubberen laarzen gestampt en schilinweking is standaard. Spontane vergisting geschied op natuurlijke manier (eigen gisten) en de wijnen worden opgevoed in grote oude foeders. Bevriend met Keller en Egon Müller en behept met de beroemde Roter Hang in Rheinhessen en natuurlijk de Kabinett stijl wijnen. Hij maakt GG wijnen met 10% alcohol, echter dat is niet toegestaan dus zijn ze 11,5%. Zijn Kabinett kan 5% alcohol hebben, maar ook dat is niet toegestaan dus hebben ze 7,5% alcohol. Deze wijnen hebben tijd nodig en hebben een geweldig bewaarpotentieel.
Wees er snel bij want er gaat de komende jaren een run komen op de beste Kabinett wijnen van Duitsland!